Laminatpanel til badet

Badet er ofte det dyreste rommet i huset å pusse opp eller bygge nytt. Det er ikke til å unngå å svi av den del penger på rørlegger, men det er mye å spare på å velge laminatgulv og våtromspanel fremfor fliser.

Fliser + Våtrom = Sant

Fliser har vært relativt eksotisk i Norge, og det var ikke før ganske nylig at det ble standard å få fliseinnredning på våtrom for folk flest. Det at vi ikke har noen særlig tradisjon for fliser reflekteres i høye priser for gode flisleggere her til lands.

Keramikkfliser har tusener av års tradisjon i varmere strøk, men er ikke nødvendigvis ideelt i kalde Norden.

Fliser kan føles kalde og harde, og er ikke minst farligere å slå seg på enn materialer som tre og laminat.

Norske bad har tradisjonelt ikke blitt bygget som våtrom, men har hatt et badekar og dusjkabinett for å holde vann og fukt vekk fra rommets overflater. Med dette følger ofte fuktskader og slitasje som får eldre bad til å se veldig slitne og gammeldagse ut. Det godt å forstå at mange heller velger et helt tett våtrom med dusjhjørne fremfor den tradisjonelle løsningen. Fliser med vanntett membran under på både gulv og vegger er en vakker og elegant løsning for våtrom.

Belegg og våtromspanel er billigere og mer praktisk

Ulempen med fliser er at det er dyrt å installere, det er vanskelig å gjøre endringer i ettertid, det kan føles kaldt og hardt og at man er ille ute hvis membranen svikter.

Laminatbelegg på gulvet er helt vanntett og lettere å installere enn fliser. De fleste kan gjøre dette selv uten spesialutstyr. Vanntett laminat er ikke nytt, men de moderne variantene har bedre design og er mer miljøvennlig produsert enn de eldre.

Våtromspanel er vanntette panelplater som kan brukes på veggene i våtrom. Denne teknologien er relativt ny, og gjør det mulig å bygge gode våtrom uten fliser. Installasjonen er enklere enn fliser, og er noe man kan gjøre selv om man er komfortabel med å bruke vater og sirkelsag.

Laminat og våtromspanel vil nok aldri føles like eksklusivt som et bad veldesignet med fliser eller naturstein. Men selv om du har råd til å koste på deg fliser, vil laminat fortsatt være mykere å gå på og mindre farlig dersom du eller dine kjære skulle falle.

I tillegg er Norge verdensledende på produksjon av laminatbelegg og våtromspanel, mens fliser importeres fra utlandet. Laminatbelegg er et oljeprodukt og er ikke 100% fornybart. Våtromspanel består av fornybare finerplater av tre, men har et ytterlag av vanntett laminat som i likhet med all annen plastikk lages av olje. Keramikk– og natursteinfliser er tradisjonsrike materialer og 100% bærekraftige, men det kreves en del energi til produksjonen og frakten til Norge. Men så er da membranen, flislimet og fugemassen sannelig ikke-fornybare oljeprodukter.