Kjøpsloven og byggevarer på nett

Man har i utgangspunktet rett til pengene tilbake ved retur innen 14 dager dersom varen er i original tilstand. Dette kalles angrerett og gjelder for de fleste varer i Norge uansett om de kjøpes over nett eller på varehus. De 14 dagene begynner å telle fra da du mottar varen. Dvs. med en gang dersom du kjøper eller henter i butikk, og fra da du overtar varen dersom du får den sendt eller levert. Det er dog en rekke unntak.

Dersom du åpner emballasjen har du ikke rett til retur. For spesialbestillinger som tilpasses deg som kunde, som f eks mange benkeplater, vinduer, trapper o.l. gjelder ikke angreretten. Det samme gjelder hygieneartikler som f eks toalettseter. For ferskvarer gjelder heller ikke retten til retur, og trevirke telles ofte som ferskvare.

Du som kjøper må også betale fraktkostnaden for å levere tilbake varen dersom du skulle angre deg.

Man har en del rettigheter ved kjøp, men det lønner seg fortsatt ikke å ofte returnere varer. Det å kjøre frem og tilbake til varehuset tar mye tid, og det er en del arbeid å laste inn og ut av bilen.

Det mest fornuftige er å inspisere varene du kjøper, eller bestille fra butikker du vet selger produkter av høy kvalitet. Det kan lønne seg å kjøpe litt for mye enn litt for lite av materialer, men pass på å ha et tørt og stabilt sted å lagre materialer du ikke bruker. Hvis du vet du trenger mye av noe tungt, f eks gipsplater, kan det absolutt lønne seg å få det tilkjørt med kran for å spare tid og slit.